In het nieuws

TALENTENPROGRAMMA | Hoe ik in mijn eigen omgeving ben doorgegroeid van student tot starter op de arbeidsmarkt.

Heusden Young Talent (HYT)

Als laatste stap om mijn diploma te bemachtigen stond het afstuderen nog op de planning. Omdat de ervaring leert dat het lastig was om een leuke plek te vinden koos ik er voor om er vroeg te beginnen met zoeken. De zoektocht start bij de vacaturebank van mijn eigen opleiding Business Innovation.

Na alle filters ingesteld te hebben op stages in de buurt van mijn woonplaats Oudheusden bleef er één vacature over, die van Business Improver bij Heusden Young Talent (HYT). Toen ik de plannen van HYT had doorgelezen dacht ik meteen: “Hier wil ik ook mijn steentje aan bijdragen.”

“Waarom weet ik niet dat zo’n mooi initiatief bij mij in de buurt bestaat?

Het is eigenlijk gek dat er zo veel mooie bedrijven zijn in de buurt maar dat jong talent toch vaak wegtrekt naar regio’s in grotere stedelijke gebieden. Nadat ik had gereageerd op de vacature en een sollicitatieproces had doorlopen, kon mijn stage beginnen. Ik was enorm gemotiveerd om mijn eigen omgeving te gaan verbeteren.

HYT is een samenwerking tussen verschillende bedrijven in de omgeving om jonge talenten te behouden door middel van het aanbieden van stageplaatsen. Hierbij had ik voor mezelf een hele lijst aan voordelen:

  • Ik kon mijn eigen omgeving verbeteren.
  • Bij meerdere bedrijven een kijkje in de keuken nemen.
  • Gebruikmaken van een netwerk van mensen met toonaangevende functies.
  • Ontdekken wat ik écht leuk vind om te doen.
  • Sparren met de andere studenten van HYT.
Timo van der Steenhoven

Tijdens mijn stage heb ik op zowel persoonlijk als professioneel vlak veel geleerd. Dit komt doordat het geen reguliere stageperiode was maar een talentenprogramma waarin men geprikkeld werd om, naast zijn/haar opdracht, ook op persoonlijk vlak het uiterste uit zichzelf te halen.

Tijdens mijn onderzoek heb ik contact gehad met vergelijkbare programma’s, waaronder ook AltenaTalent. Vanuit deze gesprekken is het lijntje ontstaan naar de functie waar ik nu in zit.

AltenaTalent

Tijdens het afstuderen besloot ik dat ik niet verder wilde studeren, maar aan het werk wil gaan. Door de ervaring vanuit mijn afstudeerstage wilde ik dit ook graag lokaal aanpakken maar ik wist nog steeds niet wat ik graag wilde doen. Hiervoor is het traineeship van AltenaTalent in beeld gekomen. Eigenlijk hadden zij dezelfde insteek als HYT: “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we jonge starters kunnen behouden in de regio van Altena?”

Nadat ik contact had opgenomen met AltenaTalent en het sollicitatieproces had doorlopen, ben ik meteen gestart toen ik te horen kreeg dat ik was geslaagd voor mijn opleiding. Sterker nog: op dezelfde dag dat ik mijn verdediging van het afstuderen deed, had ik al een baan die precies bood waar ik naar op zoek was.

Momenteel vorm ik met drie andere trainees de eerste pilotgroep binnen AltenaTalent en ben ik werkzaam bij E. van Wijk Logistics in Giessen. Ook hier krijg ik weer de kans om bij verschillende bedrijven ervaring op te doen. Mijn doel hierbij is om zo veel mogelijk ‘bagage’ te verzamelen om uiteindelijk na anderhalf jaar traineeship in te stromen op een mooie functie. Door programma’s als AltenaTalent en HYT ben ik ervan overtuigd dat meer jongeren zoals ik een geschikte plek kunnen vinden in de regio én dat zij ook nog eens van grote waarde kunnen zijn voor de bedrijven gezien de ervaring die ze hebben opgedaan.